Hytteliv Senteret er spesialist på hytteutstyr som gass og gassutstyr, hyttedoer, vannsystemer, parafin, hytteovervåking, solcelle, oppvarming, gassgriller, badstu, bad, kjøkken, smijern, hyttemøbler, interiør, hyttebelysning, gavertikkler, madrasser, dører, vinduer, belistning, piper, småbåter, ATV mm.

Vi fører produkter fra mange kjente leverandører og produsenter som Sunwind, Hyttetorget, Primus/Futur, Kistefos Møbler A/S, RK-smia, Østerdalsmia, HytteVokteren, Telemark Tredesign, Stil Tre, Jets, Imperial Engros, Ecotech, Børskompaniet, Nomi Import, Trebo kjøkken m.fl.


Har du behov for noe til hytta? Kontakt oss!"> Article W 3251355 X 6991 - Hytteliv Senteret AS - Din fritid, vår jobb!
 Startsiden >> Om oss >> Informasjon om firmaet Print
  Startsiden
  Alt til hytta
  Hus og hjem
  Båt & fritid
  Kataloger
  Monteringsanvisninger
  Nyttige linker - samarbeidspartnere
  Om oss
  Veiforklaring
  Kontaktinformasjon
  kampanjer
  Populære søk
Nyhetsbrev...
Jeg ønsker å bli varslet om gode tilbud og nyheter!

Se våre griller her

Ild og kjøtt blir til mat
Grilling er en fantastisk tilberednings- teknikk som stammer helt fra våre forfedre som huleboere: ved + ild + kjøtt = middag!

Direkte og indirekte  Prosessen er den samme enkle i dag, men noen gjør likevel noen feil. Den vanligste feilen er å grille alt over samme flamme, istedet for å ta seg tid til å forstå hvor forskjellig mat – og forskjellig oppskjæring av kjøtt – reagerer på varmen.
Å lære seg når du skal bruke direkte varme (maten rett over flammen) og indirekte varme (maten får varme fra siden) kan utgjøre forskjellen mellom et tørt, forkullet måltid, eller et med perfekt bruning og karamellisert smak. Generelt er direkte varme best for små, møre kjøttstykker som grilles på 20 minutter eller mindre. Indirekte varme er best for større kjøttstykker som krever mer enn 20 minutters grilling. Husk å sette på lokket! For alle typer mat skal du grille med lokket på. Lokket hjelper til å holde en jevn varme, men det gjør enda mer enn det. Et lokk holder bedre på røksmaken, og gir raskere steking og saftigere steker! Luftstrømmen som du får med lokket åpent bidrar også til stikkflammer som kan skape mange slags problemer.


Mange grillkokker er også redde for forurensing av maten, og lar kjøtt ligge i kjøleskapet inntil siste øyeblikk. Dette er ikke noen god idé. La heller kjøttet hvile i romtemperatur i 20-30 minutter før du legger det på grillen. Denne oppvarmingsperioden får fi brene til å slappe av litt, og hindrer et fall i grilltemperaturen når den kalde maten legges på. Dette gir raskere steking (som igjen betyr saftigere kjøtt). Mange kokker faller for fristelsen til å vende maten for ofte. De fleste typer mat trenger bare å vendes en gang, kanskje to, under grillingen. Tålmodighet gir også karamellisering, prosessen som gir grillmaten den spesielle smaken. Jo lenger det får ligge i fred, jo fyldigere blir smaken – inntil et visst punkt. Selvfølgelig ønsker du ikke å brenne det. For å vende maten må du også løfte på lokket, og det er jo nei-nei.
Nybegynnere har tendens til å holde seg borte fra fisk, fordi de er redde for at den skal henge fast på grillristen, eller falle i biter. På grunn av denne frykten gjør mange feilen i å tro at fi sk skal stekes over svak varme, mens virkeligheten er at rask steking på høy varme hindrer bedre at den setter seg fast. Ristene på grillen gjør at så mye som 20% av alt krydder vil falle ned i flammen, så ha dette i tankene når du tilsetter det. Salt er trolig det viktigste krydderet, men vent til de siste 10 til 15 minuttene før grillingen før du har det på – hvis du gjør det for tidlig, kan det trekke ut saften av kjøttet.

Valg av grill  Elsker du smaken og duften av grillet mat over varme briketter? Setter du en ære i å tenne opp brikettene og holde en jevn varme mens du griller? Har du behov for den håndpålagte ur-erfaringen?  Eller vil du ha en perfekt flamme bare ved å trykke på en knapp? Setter du pris på de presise temperaturreguleringer som en gassgrill kan tilby? Vil du helst unngå å finne frem briketter og tømme aske?  Uansett om det dreier seg om gass eller briketter, så er du heldig. Smakstester har vist at det ikke er noen større smaksforskjell. Så avgjørelsen om hvilken grill du skal kjøpe, er kun personlig. Vurder hvordan du vil bruke din grill— vil du grille hver dag eller kun til spesielle anledninger? Vil dette forandre seg med tiden? Er pris et problem? Mens gassgriller er dyrere i innkjøp, er de billigere i drift. Begge er gode valg— velg den som er riktig for deg!

Brikett – Hva skal du se etter i en brikettgrill? — Husk at maten din kun blir like god som grillen din er, så sørg for at en engangsopplevelse ikke blir til en livslang skuffelse. Invester i en god grill, så du kan fokusere på maten, og ikke på verktøykassa.

Kulegrill — Det beste ved en kulegrill er dens enkelhet. Kjernen i en god kulegrill er en rist som man legger brikettene på. Over dette skal det være en grillrist. Et lokk med ventil som gir luftgjennomstrømming gjør grillen komplett. Enkelt og ukomplisert.

Solid konstruksjon — En god, velkonstruert grill skal føles solid og robust; en dårlig grill vil være ustabil. Hvis grillen ikke er solid i butikken, er sannsynligheten for at den fort faller sammen på terrassen rimelig stor. Velg en grill som er laget av amerikansk kvalitetsstål, noe som er optimalt når porselensemalje skal påføres. Benene bør være robuste, hjulene skal rulle lett og grillen bør fremstå i god stand.
Grillrister er vanligvis laget av nikkel- eller krombelagt aluminium. En kraftigere og mer solid grillrist vil holde lenger og fordele og reflektere varmen bedre.

Montering — Når du kjøper en grill så er det ikke for å streve med å sette den sammen, men for å komme i gang med å grille. Grillen skal være lett å montere. Noen griller tar flere timer (og en ingeniørutdannelse) å montere. Bedre merker reduserer eller eliminerer antall deler som skal monteres av forbrukeren.

Service & vedlikehold — Kvaliteten på grillen gjenspeiles i kvaliteten på servicen, som inkluderer lettleselig informasjon om produktet. En god grill er lett å rengjøre og vedlikeholde, og lang levetid er sikret ved lett tilgang til reservedeler og service gjennom et veletablert forhandlernettverk.  En god grill kontrollerer varmen lett, har håndtak som forblir kalde og har sikkerhetsdetaljene i orden. De beste produsentene har råd til å stå bak sitt produkt. Aksepter ikke mindre enn 10 års garanti.

 

Hva skal du se etter i en gassgrill?  
Ut over prisen, hva skiller en vanlig gassgrill fra en fantastisk gassgrill? Her er noen få tips som enhver gassgrillkjøper burde kjenne til.
Gassgrillens elementer : De grunnleggende elementene i en gassgrill er meget enkle: først skal det brennere til for å gi varme. Over dem skal det være et system som fordeler varmen fra brennerne (Flavorizer profiler, keramiske briketter, lavastein, osv.). Over disse ligger grillristene. La oss se under lokket for å finne ut hva du skal se etter.

Grillsystemet
Gode griller har som regel to eller flere separate brennere (ikke bare kontrollknapper), som tillater bedre kontroll av varmen. Billigere gassgriller har kun en H-formet brenner, noen med en kontroll, andre med to. Griller med en brenner tillater deg ikke å kontrollere varmen så godt som griller med flere brennere, og kan resultere i kalde og varme områder i stekearealet.
Når man griller på en gassgrill, vil væske fra maten dryppe ned og hope seg opp nær varmekilden inntil den når et visst nivå og flammer opp. De beste systemene sørger for at væsken «freser» bort underveis, slik at den ikke hoper seg opp og begynner å brenne, og dermed avgis det istedet en jevn, velduftende røyk, som gir maten en fyldig og delikat grillsmak. De fleste produsenter benytter lavastein eller keramiske briketter til å distribuere varmen fra brennerne til stekearealet. Stekefett fra maten har en tendens til å samle seg i disse systemene og skape unødvendige flammeoppbluss. De beste grillene bruker et rustbestandig stålprofilsystem som leder fettet vekk fra flammene, og dermed reduserer flammeoppbluss.

kW/h
kW/h er ikke en måling av stekekapasiteten; det indikerer volumet som en gassgrill kan brenne. Griller som er kompakte bruker mindre kW/h og griller maten mer effektivt. Noen ganger er mindre bedre. For mange kW/h kan medføre skade på brennerne og dermed redusere grillens levetid. Vanligvis krever større griller med større stekearealer høyere kW/h.

Solid konstruksjon
En god, velkonstruert grill skal føles solid og robust; en dårlig grill vil være ustabil. Hvis grillen ikke er solid i butikken, er sannsynligheten for at den fort faller sammen på terrassen rimelig stor. Velg en grill som er laget av amerikansk kvalitetsstål, noe som er optimalt når porselensemalje skal påføres. Benene bør være robuste, hjulene skal rulle lett og grillen bør fremstå i god stand.
Grillrister er vanligvis laget av nikkel- eller krombelagt aluminium. En kraftigere og mer solid grillrist vil holde lenger og fordele og reflektere varmen bedre.

Montering
Når du kjøper en grill, så er det ikke for å streve med å sette den sammen, men for å komme i gang med å grille. Grillen skal være lett å montere. Noen griller tar flere timer (og en ingeniørutdannelse) å montere. Bedre merker reduserer eller eliminerer antall deler som skal monteres av forbrukeren.

Service & vedlikehold
Kvaliteten på grillen gjenspeiles i kvaliteten på servicen, som inkluderer lettleselig informasjon om produktet. En god grill er lett å rengjøre og vedlikeholde, og lang levetid er sikret ved lett tilgang til reservedeler og service gjennom et veletablert forhandlernettverk.Sikkerhet
En god grill kontrollerer varmen lett, har håndtak som forblir kalde og har sikkerhetsdetaljene i orden.

Lang garanti
De beste produsentene har råd til at stå bak sitt produkt. Aksepter ikke mindre end 10 års garanti. En sidebrenner er optimalt for å tilberede sauser og andre retter. Sidebord gir deg ekstra plass til å tilberede maten.

Grunnleggende grillregler  
Nærmer du deg grillen for første gang? Eller kanskje du har grillet før, men resultatet ble ikke som forventet? Uansett kan du nå slappe av. Med disse tipsene vil du snart svinge grillklypa som en profesjonell.
 
Briketter:
  Plasser opptenningsblokker eller sammenkrøllet avispapir på grillristen. Legg brikettene i en pyramideform. Husk å lukke posen med briketter godt, og langt borte fra grillen. VI ANBEFALER IKKE Å BRUKE TENNVESKE. Tenn brikettene. Brikettene er klare når de er dekket med et grått lag med aske; det tar ca. 25 minutter.
 
Tips: For å tenne brikettene enklest mulig, bruk en grillstarter. Fyll grillstarteren med briketter, plasser den over 2-3 opptenningsblokker eller sammenkrøllet avispapir på midten av en brikettristen, tenn på papiret eller opptenningsblokkene. Ca. 25 minutter senere er brikettene klare. Når brikettene har fått et grått lag med aske, kan du fordele dem jevnt over brikettristen, hvis du vil benytte den direkte metoden, eller plassere dem på hver sin side av brikettristen, hvis du vil for å benytte den indirekte metoden.
 
Gass: Åpne opp lokket og gassventilen på regulatoren. Skru den fremste brenneren på maks. La det gå 2 – 3 sekunder slik at gasslangen kan fylles. Trykk på tenningsknappen. Brenneren burde tennes etter ett eller to trykk på knappen. Når den første brenneren er tent, sett så den midterste/neste brenneren på maks. Gjør så det samme med de resterende brennerne til alle er tente. Sett på lokket. La grillen forvarmes på maks varme til 245-275°C . Legg maten på grillristen og juster brennerne til den temperatur som er anbefalt i oppskriften.
Legg merke til: Sørg alltid for at bunnbrettet og fettoppsamleren er rene. Dette forebygger ikke bare stikkflammer, men holder også uønskede gjester borte. Et dryss med rød pepper er også en god måte å holde dyrene borte.

Hvis det skulle komme stikkflammer, skal alle brennerne slukkes, og maten skal flyttes til et annet område på grillristen. Flammene forsvinner fort. Når flammene er borte, tennes grillen igjen. BRUK ALDRI VANN TIL Å SLUKKE FLAMMER I EN GASSGRILL.

Legg ikke folie i det traktformede bunnbrettet. Det kan eventuelt hindre fettet i å renne ned i fettoppsamlingsformen. Fett kan også renne inn i folien og dermed antennes.
De første gangene du bruker din Weber gassgrill, kan den bli varmere en normalt. Så snart grillen er litt brukt, er innsiden av grillboksen ikke lenger så reflekterende, da vil temperaturen bli normalisert.
Det smarte termometeret med dobbelfunksjon som følger med Weber gassgriller, kan avleses øyeblikkelig. Når det er plassert i hullet på lokket, så registrerer det temperaturen inne i grillen. Du kan også ta det ut (bruk grillvott) og bruke det som steketermometer, for å avlese temperaturen i maten. Sett termometeret tilbake i lokket når du har brukt det som steketermometer. La aldri termometeret sitte i kjøttet mens det grilles; glasset kan sprekke. 
 
Grilltips og gode råd

Skjær av fett fra biffer, koteletter og steker, så det ikke er mer enn 1 cm fett tilbake. Det er nok til å gi kjøttet smak. Jo mindre fett, desto enklere er det å gjøre grillen ren, og samtidig unngår du så og si sjenerende stikkflammer.

La alltid lokket være på!
Når du griller med lokket på, tillater du varmen å sirkulere, maten blir jevnt stekt og du slipper stikkflammer. Hver gang du løfter/åpner lokket, bortsett fra når det står i oppskriften, skal du tilføye ekstra steketid.
Stopp med å gjette når du griller. Bruk et termometer og en timer som gir deg beskjed når det er på tide å ta maten ut av grillen. Å kontrollere kjøttets indre temperatur er den beste måten å avgjøre om maten er ferdig stekt, eller når det holder på å bli overstekt.
Bruk riktige redskaper. Redskaper med lange håndtak og grillforkle beskytter deg mot varmen. Bruk kun gaffel for å løfte ferdiggrillet mat fra grillen og klyper for å snu maten (gaffel lager hull i kjøttet, slik at saft og smak kan renne ut).
Det er en god idé å følge oppskriftene nøye, spesielt de første gangene du prøver dem, for å lære hvordan maten skal grilles, hvordan det skal smake, etc. Deretter, hvis du ønsker det, kan du prøve deg frem for å få din egen, unike smak.
Når du bruker en oppskrift, så husk at tilberedningstiden forutsetter en utendørstemperatur på 20ºC med lett eller ingen vind. (Steketiden for kjøtt, fjærfe og fisk er blitt testet når maten har hatt kjøleskapstemperatur.) Det skal beregnes lengre grilltid når været er kaldt, når det blåser eller når det grilles i høytliggende områder.


  
Direkte eller indirekte metode
Kulegriller og gassgriller gir deg et fantastisk grillresultat hver gang, fordi de er designet slik at de gir deg fullstendig kontroll over temperaturen i grillen og over stekemetoden. Her forklarer vi hemmeligheten bak vellykket grilling. (Husk, enten du griller med den direkte eller den indirekte metoden, så skal du alltid grille med lokket på.)

Direkte metode
Den direkte grillmetoden innebærer at maten blir grillet direkte over varmekilden. Maten bør snus en gang i løpet av steketiden. Bruk den direkte metoden til mat som tar mindre enn 25 minutter å steke, for eksempel biffer, koteletter, kebab, pølser og grønnsaker. Direkte steking er også nødvendig for å gi maten grillmerker. Grillmerkene gir den deilig sprø, karamelliserte strukturen der hvor maten møter risten. Det gir flotte merker og smak til matens overflate. Biffer, koteletter, kyllingstykker og større kjøttstykker har alle godt av litt direkte grilling.

Når du ønsker å grille med den direkte metoden på en brikettgrill, skal du legge varme briketter jevnt over hele brikettristen. Plasser grillristen over brikettene og maten på grillristen. Sett på lokket og åpne det kun for å snu maten eller for å kontrollere om maten er ferdig etter anbefalt steketid.  
Når du ønsker å grille med den direkte metoden på en gassgrill, skal du forvarme grillen med alle brennerne på maks. Plasser maten på grillristen og juster brennerne som beskrevet i oppskriften. Legg lokket på grillen og åpne det kun når du skal snu maten eller for å kontrollere om maten er ferdig etter anbefalt steketid.

————————————————————————

Indirekte metode
Den indirekte grillmetoden er det samme som steking i stekeovn, men med fordeler som grillet struktur, smak og utseende i tillegg. Varmen stiger, reflekteres fra lokket og innsiden av grillen, og steker maten langsomt og jevnt på alle sider. Den sirkulerende varmen fungerer omtrent som i en stekeovn, så det er ikke nødvendig å snu maten. Bruk den indirekte metoden til mat som trenger mer enn 25 minutter eller til mat som er så delikat at direkte varme vil tørke ut eller brenne maten, for eksempel steker, spareribs, hele kyllinger, kalkuner og andre større kjøttstykker, så vel som delikate fiskefileter.

Når du ønsker å grille med den indirekte metoden på en brikettgrill, skal du plassere like mange varme briketter på hver side av risten. Ved å plassere en aluminiumsform i midten av kullristen, mellom brikettene, samler du opp stekefettet som kan brukes til sky eller saus. Dette forhindrer også stikkflammer når du steker mat med høyt fettinnhold, for eksempel gås, and eller steker med høy fettprosent. Ved lengre steketid, tilfør vann i aluminiumsformen for å forhindre stikkflammer. Plasser grillristen over brikettene og legg maten midt på grillristen, rett over aluminiumsformen eller der hvor det ikke ligger briketter. Sett lokket på grillen, og åpne det kun når du skal kontrollere om maten er ferdig.  

Gass-indirekte
Når du ønsker å grille med den indirekte metoden på en gassgrill, skal du forvarme grillen med alle brennerne på maks. Juster deretter brennerne på hver side av maten til den temperaturen som er nevnt i oppskriften og skru av brennerne som er direkte under maten. For best mulig resultat, plasser steker, fjærfe eller større kjøttstykker i en stekeholder og sett den i en stor aluminiumsform. For lengre steketid, tilsett vann i aluminiumsformen for å forhindre stikkflammer.  

Vanlige spørsmål
Ønsker du å gi din flankestek mer smak? Trenger du tips til hvordan du skal grille grønnsaker? Hva med fisk som et alternativ til hamburger? Les videre for tips om hvordan alle dine måltider vil bli mer smakfulle, møre og saftige.

Når griller man med lokket åpent? Eller lukket?
Å grille med lokket på, forhindrer stikkflammer. Luftgjennomstrømmingen gjennom ventilene er effektive for både briketter og gassbrennere. (For å slukke brikettene etter bruk, skal du sette på lokket og stenge alle ventilene.) Ved å la lokket være på grillen hele tiden under steking, reduserer du steketiden og du bevarer de naturlige smakene og saftene i all slags mat.

Hvordan vet jeg at maten er ferdig?
Synlige tegn er det sikreste: kontroller tiden, avles steketermometeret og, for fjærfe, sørg for at kjøttsaften renner klar.

Sp: Hvordan steker jeg grønnsaker på grillen? Trenger jeg å koke dem før jeg plasserer dem på grillen?
Sv: Ikke med mindre du vil koke bort smaken! Man kan grille grønnsaker på to måter: I aluminiumsfolie eller direkte på grillen.

Bruk aluminiumsfolie til små grønnsaker og til grønnsaker som har en ujevn form. Skjær grønnsakene i terninger eller skiver og legg dem på aluminiumsfolie. Løft kantene på folien, nok til å holde på en spiseskje med vann, tilsett en liten smørklatt eller margarin samt salt og pepper for smak. Lukk kantene med en dobbeltfold, men la det være et lite hull slik at dampen kan sive ut. Grill ifølge vår grillveiledning for friske grønnsaker. Snu pakken en gang etter halvgått steketid. Åpne pakken forsiktig for å unngå den brennende dampen.

Større grønnsaker kan grilles direkte på grillristen. Smør dem med olje og gi dem litt salt og pepper før du plasserer dem på grillen. Halver store tomater horisontalt; skjær zucchini, squash og aubergine på langs. Snu dem etter halvgått steketid.


Sp: Noen tips til hvordan man griller maiskolber?
Sv: Her er en amerikansk favoritt, som kommer fra Weber-grunnleggeren, George Stephen og hans familie: Skjær av de overflødige blaSp: Selv om jeg steker maten inntil den er sort utenpå, så er den fortsatt rå inni. Hva er galt?
Sv: Kanskje bruker du den direkte metoden når du burde bruke den indirekte metoden? Kanskje bruker du for mange briketter eller for mye varme? Ved indirekte steking i en 47 cm brikettgrill, skal du bruke 16 briketter på hver side av grillen; for en 57 cm brikettgrill, skal du bruke 25 briketter på hver side. Bruk bare briketter av høy kvalitet, for eksempel Webers merke, Hardwood briketter, i stedet for sammenpresset kull. Til direkte steking er ett lag med briketter nok. Vær sikker på at lokket ditt hele tiden er lukket under steketiden for å unngå stikkflammer. Tilsetter du barbecue saus for tidlig? De fleste barbecue sauser inneholder sukker som brenner veldig fort, derfor skal du bare smøre saus på i de siste 10 til 20 minuttene av steketiden. Det er mer enn nok tid for at smaken skal få gjort sine underverker.


Sp: Hvordan skal jeg grille ben- og skinnfrie kyllingbryst?
Sv: Benfrie, skinnfrie kyllingbryst er noe av det letteste og mest allsidige kjøttet du kan grille. Se våre benfrie, skinnfrie kyllingbrystoppskrifter for komplett veiledning og noen gode variasjonsmuligheter.

Sp: Hva slags krydder og marinader passer til fisk?
Sv: Soyasaus og sitronjuice er populære ingredienser i fiskemarinader. Frisk ingefær passer perfekt til tunfisk og hvitløk passer til omtrent alt. Estragon vineddik er suverent til ørret, og dill er helt perfekt til laks. Vanlige ingredienser til fyll er rasp, babymuslinger og babyreker.  

Vi takker Weber for benyttelse av disse gode råd om grilling


Hytteliv Senteret Drammen AS
, Lierstranda 83, 3400 Lier
Tel: +47 32 85 46 40, Fax: +47 32 85 46 41, E-post:
post@hyttelivsenteret.no

Wallas parafin-kaminer
Gassovn Infra-varmer
Separett Villa model 9000

Hytte-Vokteren

Propan-gass til fast lav pris

  Powered by Optima Publish™ v4.0 from Optima Network AS